Premiera filmu

dodano : 04.02.2010

8 grudnia 2009 roku w Teatrze Miejskim w Gdyni odbył się przedpremierowy pokaz filmu dokumentalnego "Grudzień 70 - pamięć poległych, pamięć żywych" w reżyserii Ewy Górskiej, wyprodukowany w Video Studio Gdańsk. Na pokazie nie zabrakło uczestników projektu, bohaterów filmu, a także zaproszonych gości, z marszałkiem Senatu RP Bogdanem Borusewiczem na czele.

Dokument jest jednym z elementów projektu edukacyjnego, w ramach którego, oprócz filmu, powstanie 10 notacji telewizyjnych z uczestnikami i świadkami wydarzeń Grudnia 1970 w Trójmieście. Projekt powstaje przy współudziale młodzieży szkół trójmiejskich: II LO w Gdyni, IX LO w Gdyni, XIII LO w Gdyni oraz VI LO w Gdańsku.

Ideą projektu jest nie tylko zderzenie ciekawości i posiadanej wiedzy dzisiejszego pokolenia licealistów na temat wydarzeń grudniowych ze wspomnieniami i relacjami świadków Grudnia 1970, którzy w tamtym czasie byli równolatkami dzisiejszych uczniów, ale także włączenie młodzieży do produkcji notacji telewizyjnych i filmu. Poszukiwania i przeglądy materiałów archiwalnych, ikonograficznych, praca na planie filmowym (jako asystenci realizatora), udział w montażu filmu mogą być interesującą formą dalszego penetrowania historii , ale także sposobem na wzbudzenie zainteresowania sztuką filmową.

Komplety 10 notacji oraz film na nośnikach DVD przekazane zostaną do bibliotek wojewódzkich, kuratoriów i szkół, biorących udział w projekcie oraz instytucji wspierających projekt. Dokument zostanie zaprezentowany zostanie 13. grudnia 2009 o godz. 18.00 w telewizji gdańskiej

Realizacja filmu: Ewa Górska

Projekt powstał w ramach Programu Operacyjnego Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego - "Patriotyzm Jutra"

Współorganizatorzy projektu – Europejskie Centrum Solidarności, Muzeum Historii Polski, Centrum Kultury w Gdyni oraz Urząd Miasta Gdyni.

Patroni medialni projektu - TVP Info Gdańsk, Radio Gdańsk S.A., Polska Dziennik Bałtycki

Produkcja: Video Studio Gdańsk