PROJEKTY DOFINANSOWANE Z PISF W 2010

dodano : 28.06.2011

Kolejne projekty, współfinansowane przez Polski Instytut Sztuki Filmowej zakończone

W ramach Programu Operacyjnego PISF „Edukacja Filmowa i Upowszechnianie Kultury Filmowej 2010” zakończyliśmy w grudniu 2010 realizację projektów rewitalizacyjnych p.t.

REWITALIZACJA I DIGITALIZACJA ZASOBÓW ARCHIWALNYCH MATERIAŁÓW FILMOWYCH FUNDACJI ARCHWUM FILMOWE DROGI DO NIEPODLEGŁOŚCI Z HISTORII NAJNOWSZEJ POLSKI 1981/1995 ETAP X i XI, określone w umowach nr DUK-6485/2010 i DUK-5775/2010,

W terminie od maja do grudnia 2010 w ciągu kilkuset godzin pracy, udało się odtworzyć i przegrać na nośniki cyfrowe kilkaset kaset U-matic, pochodzące z okresu od roku 1982 do 1989 (zbiór nie jest chronologiczny). Odzyskano i skatalogowano materiały telewizyjne, poświęcone najnowszej historii Polski, udziału Polaków w procesie walki i odzyskiwania niepodległości, w okresie od 1981 roku.

Uzyskano zbiór, który został skatalogowany, opisany i przygotowany w formie przygotowanej do dalszego wykorzystania i naukowego opracowania przez twórców filmowych i historyków. Bardzo ważne dla historii polski jest uzyskanie obrazów z najważniejszych wydarzeniach polskiej i światowej historii ostatnich 25 lat. Materiały staną się podstawa do stworzenia w przyszłości historycznego archiwum internetowego oraz stanowiąc będzie początek powstania archiwum filmowego. ,

Dzięki współfinansowaniu udało się także zakupić ewaluator VT3100 (czyszczarkę mechanicznego usuwania tlenków i zabrudzeń z taśmy magnetycznej kaset U-matic), niezbędny przy kompleksowym procesie odtwarzania kaset.

Archiwa, jakimi dysponuje fundacja wymagają natychmiastowego zabezpieczenia i grożą bezpowrotną utratą materiałów i zawartych w nich zapisów. Archiwum jest największym zbiorem dokumentacji telewizyjnej i filmowej, powstałej w kręgu kultury niezależnej w Polsce.